savoirbeds-craftsmanship-slide1
Cane Edging on bespoke Savoir Bed
Cane Edging - natural bespoke luxury beds
savoirbeds-craftsmanship-cogs
CRAFTSMANSHIP SLIDER
slide5-beds-Craftsmanship
savoir-beds-crafsmanship-S2
savoir-beds-crafsmanship-S4
Sewing Savoir Bed

 

Neem een fabriek in gedachte. En denk dan nog eens na. Rustig, licht en fris. De beddenfabrieken van Savoir in West-Londen en Wales lijken in niets op het standaardbeeld. In plaats van logge machines vind je er zeer deskundige vakmensen die geconcentreerd werken aan afzonderlijke eiken schragen. In plaats van het lawaai van een productielijn hoor je het kalmerende tikken van kopspijkertjes, muziek uit een radio en af en toe een gemoedelijk onderonsje tussen collega’s.

A window on the factory

Arjoon, voorman van onze beddenfabriek in Londen, maakt al bedden met de hand sinds 1987. Hij is een van de drie oorspronkelijke Savoy-vaklieden die Savoir in 1997 overname en heeft de meeste mensen van het huidige team van 40 opgeleid. De lat ligt zo hoog dat het minstens een jaar duurt om een leerling de technieken te leren die nodig zijn voor het maken van een Savoir-bedbodem en twee jaar als je daarbij de matrassen en hoofdeinden optelt. Onze vier basismodellen zijn genummerd 1 tot en met 4 en worden weergegeven op de volgende pagina’s. Ze variëren naar gelang het aantal arbeidsuren en de materialen die ervoor nodig zijn.

Alle modellen worden volledig met de hand gemaakt volgens de specificaties van de klant. Het is de missie van het gehele team, inclusief Rodica de precieze coupeuse en onze vijf uiterst nauwkeurige naaisters, om voor elke klant het meest comfortabel en stijlvol mogelijke bed te maken. De oplossing is afhankelijk van de lichaamsvorm, persoonlijke voorkeuren en het budget. Van het kiezen van pocketveren in verschillende sterktes voor optimale ondersteuning van diverse zones tot een onbeperkte keuze aan eigentijdse bekleding: ons aanbod past bij elke persoon en elke smaak. Net als de kleermakers op Savile Row beginnen onze vakmensen pas aan een bestelling wanneer die is geplaatst.

Wij weten uit eigen ervaring dat onze klanten zeer persoonlijke service verwachten. En bij Savoir is dat niet zomaar een holle frase. Stelt u zich eens de luxe voor van een eigen beddenmaker, die van begin tot eind een compleet bed voor u maakt en die, wanneer hij ervan overtuigd is dat het perfect is, als een waar artiest met trots zijn naam op het label zet…

Handmatig blindzomen
Handmatig blindzomen

Handmatig blindzomen

De matrassenmaker sluit de tijk van het No 2-matras met de hand, met een kleine, halfronde naald in steekjes die elk niet langer zijn dan 5 mm. Dankzij deze tijdrovende techniek kunnen we de matrasrand sluiten over een veel grotere hoeveelheid los paardenstaarthaar dan mogelijk zou zijn met gemechaniseerde technieken.

Handmatig blindzomen

Handmatig kaarden
Handmatig kaarden

Handmatig kaarden

De vakman verwerkt het krullende, losse haar met de hand en zorgt ervoor dat het goed wordt gemengd en gelijkmatig wordt verdeeld over het No 3-matras, de boxspring en het HW-dekmatras. Het vergt jaren ervaring om deze taak volledig onder de knie te krijgen.

Handmatig kaarden

Block HTML text

Houten afwerking
Houten afwerking

Houten afwerking

Elk No 1-bed wordt geleverd met een hardhouten lijst naar keuze van de klant. Onze eigen, zeer vakkundige ambachtslieden benutten hun vaardigheden als meubelmaker om elk gewenst effect te maken.

Houten afwerking

Bamboe rand
Bamboe rand

Bamboe rand

Lange stukken bamboe worden met de hand vastgeknoopt aan de buitenste ring bonellveren in de bedbodem van de No 1. In combinatie met de met haar gevulde rol geeft dit de meest flexibele en duurzaam mogelijke rand. Het vraagt grote vaardigheid om het bamboe zo stevig met de hand aan de veren te bevestigen dat dit een leven lang meegaat.

Bamboe rand

Stervormig knoopwerk
Stervormig knoopwerk

Stervormig knoopwerk

Deze traditionele en tijdrovende methode om de bonellveren in de bedbodem aan elkaar te bevestigen vraagt grote vakkundigheid. Elke veer wordt met de hand in acht richtingen vastgeknoopt. Zo wordt een stervorm gemaakt die perfect op spanning is en waarin elke veer onafhankelijk van boven naar benden, maar niet van links naar rechts, kan bewegen.

Stervormig knoopwerk

Zwaluwstaartverbindingen
Zwaluwstaartverbindingen

Zwaluwstaartverbindingen

Deze traditionele, arbeidsintensieve manier om houten delen met elkaar te verbinden is niet alleen prachtig om te zien maar, belangrijker nog, ook zeer sterk. Al onze lades en het frame van de No 1 is gemaakt met zwaluwstaartverbindingen.

Zwaluwstaartverbindingen

Capitonneren
Capitonneren

Capitonneren

Een techniek die wordt gebruikt om te verhinderen dat los haar en andere vulmaterialen teveel heen en weer bewegen en daarmee kuilen in het bed voorkomt. De methode varieert maar wordt altijd handmatig uitgevoerd. De prachtig gecapitonneerde stof van het dekmatras geeft een bloemblad-achtig effect wanneer een steek de lagen dichter naar elkaar toe trekt. In het matras wordt capitonneertape met een vaste lengte gebruikt om een vilten tuft aan beide kanten met elkaar te verbinden. De capitonnering op de No 1-, No 2- en No 3-boxsprings zijn alleen aangebracht aan de bovenkant en worden bevestigd aan het canvas over de stervormig geknoopte bonellveren. De meeste fabrikanten capitonneren hun boxsprings niet omdat daarin geen los haar wordt gebruikt.

Capitonneren

Binnenveringmatrassen
Binnenveringmatrassen

Binnenveringmatrassen

Onze met calicot beklede pocketveren worden gevormd tot een veereenheid en worden met de hand vastgeknoopt om de stabiliteit ervan in uw matras te waarborgen.

Binnenveringmatrassen

Block HTML text

Innaaien
Innaaien

Innaaien

Elk Savoir-matras wordt ingenaaid, net als de met haar gevulde rol op de boxspring van de No 1-, No 2- en No 3-bedden, om te voorkomen dat de haarvulling gaat verschuiven. Voor het matras wordt een dubbelzijdige naald van ongeveer 25 cm lang gebruikt om de zijkant van het matras vast te zetten aan de pocketveren. Bij de boxspring wordt met deze stiksels de met haar gevulde rol vastgezet om de perfecte rand te creëren.

Innaaien